İngilizce bilginiz belli bir seviyede veya dil öğrenimi geliştirme dönemindeyseniz, okuma sırasında bilmediğiniz kelimeleri sözlükten bakıp zaman kaybına uğruyorsanız veya bu duraklama heyecanı azaltıyorsa ki büyük ihtimalle böyledir, sizlere çok güzel bir önerim var.
Mesela ben şuan İngilizce çalışıyorum ve çalışma taktiği olarak seviyemdeki hikaye kitaplarını okumak olarak seçtim. Oxford yayınlarının İngilizce hikayelerini okuyorum. Tabiki de kitapları okurken bilmediğimiz kelimeler veya şüphede kaldığımız kelimeler önümüze geliyor. Bir çok insan sözlüğü sözlük derken yani kitap şeklindeki sözlüğü kullanıyor. Bu da kitap okurken çok duraksamalara yol açıyor hatta ben sanırım kitaptan tamamen kopardım. Ama bazı uzmanlar ise bu şekilde sözlükten bakıldığında kelime sıralaması falan filan derken kelimenin daha akılda kalıcı olduğunu söylüyor. Ben şahsen aynı fikirde değilim. Akıcı okumaktan yanayım.
Şimdi gelelim kağıt sözlük veya elektronik sözlük olmadan kitaplarımızı nasıl okuyacağımıza. Ben kitap diyorum ama siz belki de İnternet’te yayınlanan normal bir İngilizce, Fransızca veya Almanca bir makaleyi okuyacaksınız.
Masaüstü veya laptop bilgisayarlar için
1- Opera
Bilindiği gibi daha popüler tarayıcılar var ancak bize lazım olan en güzel eklenti Opera tarayıcısında olduğu için, Operayı kurmamız gerekiyor.
Hem, oldukça iyi bir tarayıcı olduğunu söyleyebilirim. Belki bundan sonra bu tarayıcı favoriniz olabilir.
2- Instant Translate
En pratik şekilde okuduğumuz yazıda bilmediğimiz kelimelerin Türkçe karşılığını bize veren eklenti Instant Translate’dir. Bilmediğiniz kelimenin üzerine iki kez tıkladığınızda direk size kelimenin Türkçe karşılığını veriyor. Üstelik kelimenin İngilizce eş anlamlısını da yine burada bulabilirsiniz. Bu eklenti sadece tek bir kelime üzerinde çalışmaktadır.
Tıpkı yukarıdaki resimde görüldüğü gibi.
Kelime değilde direk cümle çevirisi istiyorsanız Google Translate veya bu alanda Opera tarayıcısının bir çok eklentisi mevcuttur. Herhangi birini kurduğunuzda size gayet iyi sonuçlar verecektir.
3- Kitap okumak için
Siz İnternet’te herhangi bir Web sitesindeki yazıları değilde, elinizde bulunan bir kitabı okumak mı istiyorsunuz. Bunun için Gmail hesabıyla blog açmanız gerekiyor.
Bu açmış olduğunuz blogta dil eğitiminiz için okuduğunuz seviyenize ait hikaye kitabını yazmanız gerekiyor ama hemen söyleyeyim size nette araştırma yaparsanız bütün İngilizce hikaye kitaplarının PDF formatlarını veya text yazı dosyalarını bulabilirsiniz. Bunu bulursanız bir daha hikayeyi yazmak zorunda kalmazsınız. Okumak istediğiniz herhangi bir romanın yine aynı şekilde yazı formatını netten araştırabilirsiniz.
Blog açmayı açıkçası şuan ayrıntılı bir şekilde yazamıyorum ama bununla ilgili çokça yazı netten bulabilirsiniz. Hatta bununla ilgili bir video paylaşabilirim. www.youtube.com/watch?v=QjOfQ0QpsoY
Oluşturduğunuz blogta yazının telif haklarıyla ilgili sorun yaşamamanız için blogu mutlaka arama motorlarına kapalı hale getirin. Bu şekilde blogunuza sizden başka biri girmeyecektir. Bunun için “Ayarlar” Sekmesinden, “Blogger’da listeleniyor. Arama motorlarında görünebilir” yazısının karşısındaki “Düzenle” menüsünden blogunuzu arama motorlarına kapatın.
Tablet ve telefonlar için
iOS işletim sistemi için bunu deneme şansım oldu, Windows Phone veya Android benzeri işletim sistemlerinde deneme şansı bulmadım. Özellikle tablette bu yöntemin oldukça güzel olduğunu söyleyebilirim. Çünkü bilgisayardan bağımsız herhangi bir yere uzanarak veya rahat oturma pozisyonu ile kitap okumanın tadı bambaşka.
1- iPad tablet ve Safari browser
Bunun için iPad tabletiniz ve Safari browseriniz olması gerekiyor. Cümle biraz komik olabilir çünkü bunun açılımsız kelimesi bir ipad sahibi olmak…
2- Tap-Translate
Apple Store mağazasından Tap-Translate uygulamasını indirip, uygulamanın istemiş olduğu adresi Safari tarayıcısının yer imine eklemeniz gerekiyor. Daha sonra istediğiniz web adresini açtığınızda “Read The World” isimli “favoriler” linkine tıkladığınızda sayfa istenilmiş modda açılmış oluyor ve yazıdaki tüm kelimelerin anlamlarını tek bir dokunuşla Türkçe’ye dönüştürebilirsiniz.
Bu programın kurulumunu ayrıntılı olarak bu adreste bulabilirsiniz. Sayfa İngilizce ama yukarıdaki paragrafta söylediğim mantıkla düşünürseniz kolaylıkla uygulama ile Safari’deki entegreyi yapabilirsiniz.
http://365app4u.blogspot.com.tr/2012/04/tap-translate-translate-web-pages-with.html
Tablet ve telefonlar için anlattığım son bölüm biraz ayrıntısız olduğunun farkındayım, hatta ilk bölümde anlatmış olduğum masaüstü ve laptop için ki bölümde oldukça karışık görünebilir ama inan ki İngilizce metin okumada oluşan kolaylık ve pratiklik bu denklemi çözmeye değer.
İngilizce çalışıyorsanız veya İngilizceniz iyi olmasına rağmen bilmediğiniz kelimelerde zorlanıyorsanız mutlaka yukarıda anlattıklarımı uygulayın. Ben 6. sınıfa giden kızıma dahi yukarıdaki yöntemleri kullanarak ders kitabındaki okuma parçalarını okutuyorum ve bu parçaları sürekli olarak tekrar edip okuduğunda hem okuma hızı gelişiyor hemde bilmediği kelimelerde kendini geliştiriyor.
26 Şubat 2017 at 18:43
Ne zamandır aklımdaydı, kesin böyle bir uygulama olmalı diyordum sayenizde faydalanmış olduk. Teşekkür ederim.
01 Eylül 2017 at 21:56
peki ben mesela osmanlıca kitap okumak istiyorum burada arapça farsça kelimleri metbni okurken kelimeye tıklayınca akarşılığını görebilecek miyim ?