Tahmin edildiği gibi Güneş saatinin tarihi çok eski tarihlere dayanmaktadır. Düz bir zemine dikilen bir çubuk ile güneşin çubuğun gölgesini oluşturması nedeniyle gölgedeki uzunluk kısalık ve sol sağ hareketleri ile zaman ölçülebiliyordu.
Çubuk kullanılarak güneş saati oluşturmuşlarsa da saatte ciddi sapmalar olduğu için gerçek anlamda ince ayarlı bir saat elde edemedi insanoğlu. Ama sonradan kutup yıldızının bu alana dahil edilmesiyle çok daha kapsamlı bir güneş saati oluşturuldu. M.S ilk yüzyılda saat için kullanılan çubuk kutup yıldızına döndürüldü ve hata payı oldukça azaltıldı
Rönesans döneminde güneş saati adeta sanata dönüşmüş ve bu alanda ustalaşma gereçkleşmiştir. Güneş saati ustalarının özel eğitimleri ve kendilerine özel sırları vardı. Kimi ustalar saatin boyutuyla kimileri ise desen ve dizaynı ile ilgilenmiştir. Her şehrin kendine ait yapısı ve tarihine uygun güneş saatleri yapılmıştı.
Mekanik saatler sonradan çıksa bile o tarihlerde güneş saati popülerliğini hiç yitirmedi. Çünkü o zamanların mekanik saatlerinin sarkacı bulunuyordu ve bu nedenle saatin ayarının bozulmaması için saatin tamamen sabit durması gerekiyordu. Ancak ticaretle uğraşan veya yolculuk yapan biri bu mekanik saatleri kullanamıyordu.
Mekanik saatler ne zaman taşınır duruma geldi o zaman güneş saatinin saltanatı da sona erdi. Bu dönem 16. YY da gerçekleşmiş ve iki yüzyıl sonra yani 18. Y.Y’da güneş saati tamamen ortadan kalkmıştır.
Güneşe çok şey borçluyuz…
Leave a Reply